Aer Lingus: Odškodnenie za meškanie a zrušenie letu

Nárok na odškodnenie podľa nariadenia EÚ 261/2004

Nariadenie EÚ 261/2004 je právny predpis, ktorý chráni práva cestujúcich v prípade problémov s letmi v rámci Európskej únie. V tomto nariadení sa uvádza, že ak váš let mešká, je zrušený alebo ste boli nútení prestúpiť na iný let z dôvodu zmeny rezervácie, môžete mať nárok na finančnú náhradu. Toto nariadenie sa vzťahuje na všetky lety, ktoré odlietajú z EÚ alebo do EÚ s leteckou spoločnosťou EÚ. Odškodnenie má byť formou kompenzácie za nepríjemnosti, ktoré cestujúci zažívajú, a motiváciou pre letecké spoločnosti, aby zlepšili svoje služby.

Odškodnenie za meškanie letu Aer Lingus - kedy a ako funguje

Ak cestujete so spoločnosťou Aer Lingus a váš let má meškanie tri hodiny alebo viac, môžete mať nárok na odškodnenie. Na získanie odškodnenia je dôležité, aby meškanie bolo spôsobené chybou leteckej spoločnosti, a nie mimoriadnymi okolnosťami, ktoré nemohla ovplyvniť. To znamená, že ak je meškanie spôsobené napríklad zlým počasím, štrajkom alebo bezpečnostnými problémami, odškodnenie vám nebude poskytnuté. Je tiež dôležité, aby cestujúci vykonali všetky potrebné kroky na uplatnenie nároku na odškodnenie vrátane poskytnutia všetkých relevantných informácií o lete a svojej situácii.

Odškodnenie za zrušenie letu spoločnosti Aer Lingus - kedy a ako funguje

Ak spoločnosť Aer Lingus zruší váš let, môžete mať nárok na odškodnenie, ak vám bolo zrušenie letu oznámené menej ako 14 dní pred plánovaným odletom. Výška odškodnenia závisí od vzdialenosti letu a dĺžky meškania náhradného letu, ktorý vám bol ponúknutý. Ak vám bol ponúknutý alternatívny let, ktorý do cieľa doletí s podobným meškaním ako pôvodný let, výška odškodnenia sa môže znížiť. Je dôležité poznamenať, že právo na odškodnenie nie je automatické a cestujúci musia o odškodnenie požiadať.

Aká výška odškodnenia prináleží cestujúcemu

Výška náhrady, ktorú môžete dostať, sa líši podľa dĺžky letu a závisí od konkrétnych okolností meškania alebo zrušenia letu:

  • V prípade letov do 1 500 km môže byť odškodnenie až do výšky 250 EUR.
  • V prípade letov od 1 500 do 3 500 km môže byť odškodnenie až do výšky 400 EUR.
  • Pri letoch nad 3500 km môže byť odškodnenie až do výšky 600 EUR.

Príklady letov pre každú výšku odškodnenia môžu byť nasledovné:

  • Let z Prahy do Londýna (menej ako 1500 km) - odškodnenie do výšky 250 EUR.
  • Let z Prahy do Antalye (od 1500 do 3500 km) - odškodnenie do 400 EUR.
  • Let z Prahy do New Yorku (viac ako 3500 km) - náhrada do 600 €.

Je dôležité poznamenať, že tieto sumy sú maximálne a skutočné odškodnenie môže byť nižšie v závislosti od okolností.

Keď nemáte nárok na odškodnenie

Existujú určité situácie, keď cestujúci nemajú nárok na odškodnenie podľa nariadenia EÚ č. 261/2004. Medzi tieto situácie patria:

  • Let bol zrušený v dôsledku mimoriadnych okolností, ako sú prírodné katastrofy alebo teroristické útoky, ktoré nemožno predvídať ani kontrolovať.
  • O zrušení letu ste informovaní viac ako 14 dní pred plánovaným odletom, čo vám dáva dostatok času na zmenu plánov.
  • meškanie letu spôsobené mimoriadnymi okolnosťami, ktoré letecká spoločnosť nemôže ovplyvniť, ako sú extrémne poveternostné podmienky alebo neočakávané technické problémy.

Ako získať odškodnenie od spoločnosti Aer Lingus

Získanie odškodnenia môže byť náročné a vyžaduje si znalosť právnych predpisov a postupov. Máte dve možnosti, ako postupovať:

  1. o odškodnenie môžete požiadať priamo na webovej stránke spoločnosti Aer Lingus. Budete potrebovať všetky informácie o lete a musíte dodržať ich postup, ktorý môže byť komplikovaný a časovo náročný.
  2. Alebo môžete všetko nechať na nás na adrese Refundio.sk. Náš tím sa postará o celý proces za vás, od podania žiadosti až po získanie odškodnenia. Naše služby sú navrhnuté tak, aby boli pre našich klientov čo najpohodlnejšie a najefektívnejšie.

Čo robiť, ak letecká spoločnosť odmietne vyplatiť odškodnenie

Ak spoločnosť Aer Lingus odmietne vyplatiť odškodnenie, nezúfajte. Refundio.sk je tu, aby vám pomohlo. Stačí vyplniť náš jednoduchý online formulár a my sa postaráme o zvyšok. Naše služby zahŕňajú komunikáciu s leteckou spoločnosťou, vyjednávanie a v prípade potreby aj právne kroky. Náš tím má rozsiahle skúsenosti a znalosti v oblasti leteckého práva a práv cestujúcich, čo nám umožňuje efektívne zastupovať vaše záujmy a maximalizovať vaše šance na úspech.

Využitím služieb Refundio.sk získate nielen profesionálnu pomoc, ale ušetríte aj čas a energiu, ktoré by ste museli venovať zložitému procesu získavania odškodnenia. Okrem toho pracujeme na princípe "žiadny úspech, žiadny poplatok", čo znamená, že ak pre vás odškodnenie nezískame, nič nám neplatíte.

Viac informácií o tom, ako získať odškodnenie za meškanie letu, zrušený let, prebookovanie, zmeškaný prípojný let alebo čo robiť v prípade mimoriadnych okolností, nájdete na našej webovej stránke. A ak potrebujete pomoc s kompenzáciou, kontaktujte nás a nechajte to na profesionálov z Refundio.com. Náš tím je pripravený pomôcť vám získať odškodnenie, na ktoré máte oprávnený nárok.

Ktorá letecká spoločnosť zrušila váš let?

Overte svoj nárok na kompenzáciu zadarmo
Overiť