KLM: Odškodnenie za meškanie a zrušenie letu

Nárok na odškodnenie podľa nariadenia EÚ 261/2004

Nariadenie EÚ 261/2004 je záchranným lanom pre cestujúcich, ktorí sa počas leteckej dopravy stretnú s nepríjemnosťami. Jednoducho povedané, ak bol váš let odlietajúci z EÚ oneskorený, zrušený alebo ste sa stali obeťou prebookovania, máte nárok na odškodnenie. A to až do výšky 600 EUR! Viac informácií o tom, ako to urobiť, nájdete na stránke žiadosť o odškodnenie.

Toto nariadenie sa vzťahuje na lety s odletom z EÚ, ale aj na lety s príletom do EÚ, ak ich prevádzkujú európske letecké spoločnosti. To znamená, že ak letíte so spoločnosťou KLM z New Yorku do Amsterdamu, nariadenie EÚ 261/2004 sa na vás vzťahuje rovnako, ako keby ste leteli z Amsterdamu. To je skvelá správa pre cestujúcich, ktorí čelia nepredvídaným situáciám, ktoré môžu narušiť ich plány.

Kompenzácia za meškanie letu KLM - kedy a ako funguje

Ak letíte so spoločnosťou KLM a váš let mešká viac ako 3 hodiny, môžete mať nárok na odškodnenie. Dôležité je, že meškanie sa počíta pri prílete, nie pri odlete. Ako to urobiť? Môžete sa obrátiť priamo na spoločnosť KLM alebo nechať všetko na nás na Refundio.sk. Na našej stránke oneskorený let nájdete všetky potrebné informácie.

Oneskorenie letu môže byť spôsobené viacerými faktormi vrátane technických problémov s lietadlom alebo meškania leteckej dopravy. Ak sa vám to stane, je dôležité uschovať si všetky dokumenty, ako sú palubné lístky a potvrdenie o meškaní, ktoré môžu byť potrebné pre vašu žiadosť o odškodnenie. A ak sa vám zdá tento proces zložitý, nebojte sa nás kontaktovať. V spoločnosti Refundio.com sme odborníci na "odškodnenie KLM" a môžeme vám pomôcť získať to, čo vám právom patrí.

Kompenzácia za zrušenie letu KLM - kedy a ako funguje

Zrušenie letu môže byť skutočne stresujúce. Ak však letíte so spoločnosťou KLM a váš let je zrušený menej ako 14 dní pred plánovaným odletom, môžete mať nárok na odškodnenie. Všetko závisí od toho, ako rýchlo vám bolo zrušenie letu oznámené a aké alternatívne lety vám boli ponúknuté. Viac informácií nájdete na našej stránke zrušený let.

Ak je váš let zrušený a je vám ponúknutý alternatívny let, ktorý vás dopraví do cieľovej destinácie s viac ako 4-hodinovým meškaním, stále máte nárok na odškodnenie. A ak ste kvôli zrušeniu letu zmeškali prestupný let, môžete mať nárok aj na odškodnenie za zmeškanie prestupného letu. V tomto prípade je dôležité, aby všetky lety boli súčasťou jednej rezervácie.

Na akú výšku odškodnenia má cestujúci nárok?

Výška odškodnenia sa líši v závislosti od dĺžky letu:

  • Pri letoch do 1 500 km môže byť odškodnenie až do výšky 250 EUR.
  • Pri letoch v rámci EÚ nad 1500 km alebo pri všetkých ostatných letoch od 1500 do 3500 km môže byť odškodnenie až do výšky 400 EUR.
  • Pri letoch mimo EÚ nad 3500 km môže byť odškodnenie až do výšky 600 EUR.

Príklady? Let z Prahy do Amsterdamu je menej ako 1500 km, takže odškodnenie by bolo 250 EUR. Let z Prahy do New Yorku je viac ako 3500 km, takže môžete dostať až 600 EUR. A ak by ste leteli z Prahy do Madridu, čo je od 1500 do 3500 km, mohli by ste očakávať odškodnenie 400 €.

Je dôležité poznamenať, že tieto sumy sú maximálne a vaše skutočné odškodnenie môže byť nižšie v závislosti od okolností, ako je dĺžka meškania a alternatívne lety, ktoré vám boli ponúknuté. V spoločnosti Refundio.com sa však snažíme zabezpečiť, aby naši klienti dostali maximálnu možnú kompenzáciu za "odškodnenie KLM".

Kedy je odškodnenie splatné

Nárok na odškodnenie vzniká, keď je let oneskorený, zrušený alebo keď dôjde k overbookingu. Ale pozor, nie vždy máte nárok na odškodnenie. Ak váš let mešká alebo je zrušený v dôsledku výnimočných okolností, ako je zlé počasie alebo štrajk zamestnancov letiska, odškodnenie nedostanete. Ďalším príkladom je, ak vám bolo zrušenie letu oznámené viac ako 14 dní vopred.

Ďalšou situáciou, kedy nemusíte mať nárok na odškodnenie, je, ak letíte mimo EÚ s neeurópskou leteckou spoločnosťou. A ak ste sa dobrovoľne vzdali svojho miesta v lietadle výmenou za určité výhody, tiež nemáte nárok na odškodnenie. Viac informácií o situáciách, v ktorých nie je možné získať odškodnenie, nájdete na stránke Výnimočné okolnosti.

Ako získam náhradu za meškanie alebo zrušenie letu spoločnosti KLM?

Máte dve možnosti. Prvou je kontaktovať priamo spoločnosť KLM a vyplniť jej formulár. Druhou, a podľa nášho názoru oveľa jednoduchšou, je nechať všetko na nás na Refundio.sk. Stačí vyplniť náš formulár a my sa o všetko postaráme. Naše služby sú jednoduché a bezproblémové.

Proces získania odškodnenia môže byť náročný a zdĺhavý, najmä ak sa nevyznáte v právnych postupoch. V spoločnosti Refundio.com máme tím odborníkov, ktorí sú pripravení pomôcť vám krok za krokom. Od vyplnenia formulára až po komunikáciu s leteckou spoločnosťou sme tu, aby sme vám zabezpečili odškodnenie, ktoré si zaslúžite.

Čo robiť, ak letecká spoločnosť odmietne odškodnenie?

Ak spoločnosť KLM zamietne vašu žiadosť o odškodnenie, nezúfajte. Môžete nás kontaktovať na stránke Refundio.sk. Pomôžeme vám preskúmať vaše možnosti, a ak máte skutočne nárok na odškodnenie, urobíme všetko pre to, aby ste ho dostali. Stačí vyplniť náš formulár a my sa o všetko postaráme.

Niekedy môže byť proces získania odškodnenia komplikovaný, najmä ak letecká spoločnosť uvádza argumenty, ktoré sa zdajú byť neprimerané. V takom prípade je dôležité, aby vám niekto pomohol uplatniť vaše práva. V Refundio.sk máme skúsenosti s riešením komplikovaných prípadov a nebojíme sa postaviť leteckým spoločnostiam, aby naši klienti dostali to, čo im právom patrí.

Ak ste zažili meškanie alebo zrušenie letu so spoločnosťou KLM, alebo ste boli postihnutí overbookingom, neváhajte využiť naše služby. V Refundio.sk sme tu, aby sme vám pomohli získať odškodnenie, na ktoré máte nárok.

Ktorá letecká spoločnosť zrušila váš let?

Overte svoj nárok na kompenzáciu zadarmo
Overiť