Neos: Odškodnenie za meškanie a zrušenie letu

Nárok na odškodnenie podľa nariadenia EÚ 261/2004

Nariadenie EÚ 261/2004 je záchranným lanom pre cestujúcich, ktorí sa počas leteckej dopravy stretnú s nepríjemnosťami. Jednoducho povedané, ak váš let odlietajúci z EÚ meškal, bol zrušený alebo ste sa stali obeťou overbookingu, môžete mať nárok na finančnú náhradu. Až do výšky 600 EUR! To je skvelá správa, však? Ale čo to vlastne znamená v praxi? Ak váš let mešká viac ako tri hodiny alebo je dokonca zrušený, nemusíte sa s tým len tak zmieriť. Nariadenie vám dáva právo žiadať o odškodnenie, ktoré vám môže pomôcť zmierniť nepríjemnosti spojené s cestou.

Neos odškodnenie za meškanie letu - kedy a ako to funguje

Ak letíte so spoločnosťou Neos a váš let mešká viac ako tri hodiny, môžete mať nárok na odškodnenie. Dôležité je, že meškanie sa počíta pri prílete, nie pri odlete. Ako to urobiť? Stačí vyplniť náš formulár a my sa o všetko postaráme. Čo však v prípade, že meškanie spôsobila letecká spoločnosť niečím, čo nemôže ovplyvniť? V takom prípade, ako sú mimoriadne okolnosti, nemáte nárok na odškodnenie. Ak je však meškanie spôsobené spoločnosťou, napríklad technickou poruchou alebo problémami posádky, máte na odškodnenie plný nárok.

Odškodnenie za zrušený let spoločnosti Neos - kedy a ako to funguje

Zrušenie letu môže byť naozaj stresujúce. Ak sa vám to však stane so spoločnosťou Neos, nezúfajte. Ak vás o zrušení letu informujú menej ako 14 dní pred plánovaným odletom, môžete mať nárok na odškodnenie. Všetko sa začína vyplnením nášho formulára a o zvyšok sa postaráme my. Čo však v prípade, že máte nadväzujúce lety a zrušenie prvého letu vás vystavuje riziku, že zmeškáte nadväzujúci let? Aj v tomto prípade vám môžeme pomôcť. Je dôležité, aby boli všetky lety súčasťou jednej rezervácie, aby bol nárok na odškodnenie jasný a jednoznačný.

Na akú výšku odškodnenia má cestujúci nárok?

Výška odškodnenia sa líši v závislosti od dĺžky letu:

  • Pri letoch do 1 500 km môže byť odškodnenie až 250 EUR.
  • Pri letoch od 1 500 do 3 500 km môže byť odškodnenie až 400 EUR.
  • Pri letoch dlhších ako 3 500 km môže odškodnenie dosiahnuť až 600 EUR.

Príklady? Let z Prahy do Ríma môže stáť 250 EUR, zatiaľ čo let z Prahy do New Yorku môže stáť až 600 EUR. Ale čo ak letíte z Berlína do Madridu a váš let mešká? To je let dlhý od 1 500 do 3 500 km, takže by ste mohli očakávať odškodnenie vo výške 400 EUR. A ak ste mali smolu a váš let bol zrušený, rovnakú sumu by vám mali ponúknuť ako kompenzáciu.

Kedy sa vypláca odškodnenie

Odškodnenie sa vypláca, ak je let oneskorený, zrušený alebo prebookovaný. Ale pozor, nie vždy máte nárok na odškodnenie. Ak je meškanie spôsobené mimoriadnymi okolnosťami, ako sú extrémne poveternostné podmienky alebo štrajky, odškodnenie nedostanete. Ďalším príkladom, kedy nedostanete odškodnenie, je, ak ste boli o zrušení letu dostatočne vopred informovaní a bol vám ponúknutý náhradný let. A napokon, ak sa dobrovoľne vzdáte svojho miesta v preplnenom lete v rámci dohody s leteckou spoločnosťou, tiež nemáte nárok na odškodnenie.

Ako získam odškodnenie za meškanie alebo zrušenie letu spoločnosti Neos?

Máte dve možnosti. Prvou je obrátiť sa priamo na spoločnosť Neos a dohodnúť si náhradu škody sami. Druhou a oveľa jednoduchšou možnosťou je nechať všetko na nás na adrese Refundio.sk. Stačí vyplniť náš formulár a my sa o všetko postaráme. Prečo si vybrať práve nás? Pretože máme skúsenosti a vieme, ako jednať s leteckými spoločnosťami, aby ste dostali to, čo vám právom patrí.

Čo robiť, ak letecká spoločnosť odmietne odškodnenie?

Ak spoločnosť Neos zamietne vašu žiadosť o odškodnenie, nevzdávajte sa. My v Refundio.sk vám môžeme pomôcť. Stačí vyplniť náš formulár a my sa postaráme o všetky ďalšie kroky. Od komunikácie s leteckou spoločnosťou až po prípadné právne zastupovanie. Máme tím odborníkov, ktorí sú pripravení vám pomôcť a zabezpečiť dodržiavanie vašich práv. Navyše, ak neuspejeme, nič nám nezaplatíte. Naše služby sú založené na prístupe "žiadny úspech, žiadne poplatky", takže podstupujete naozaj minimálne riziko.

Ktorá letecká spoločnosť zrušila váš let?

Overte svoj nárok na kompenzáciu zadarmo
Overiť